(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Domácí chléb pečený v troubě

Potřebné ingredience
Do mísy dáš: (používám plastovou mísu s víkem). 2 hrnky hladké mouky (základ) 1 hrnek mouky na domácí chléb s kauflandu (pokud chceš chleba žitný dáš mouku žitnů aj.) 1,5 lžičky soli 1/4 lžičky sušeného droždí (používám s modrým ptákem) 1 lžíčka kmínu vše nasucho promíchat a potom přidat 1 lžičku octu ( používám balzamikový, stačí i obyčejný) 1,5 hrnku vlažné vody
Postup přípravy
Chléb se peče v troubě při 230 st.v litinovém kastrolu s pokličkou o průměru cca 20 cm, (pečeme i v plechovém kastrolu nebo plechových kotcháncích).
Nepečeme ve skleněné zapékací nábobě, nádoba dobře těsní a chléb je pak uvnitř mokrý.
vše promíchat aby nebyla v míse suchá mouka vznikne nevzhledný chuchvalec.
Ten nehat 12 až 18 hodin kvasit. Po této době vznikne řídké těsto.
1/2 hodiny před pečením těsto promícháme.
Mezi tím si do trouby dáme prázdný kastrol s pokličkou a rozehřejeme na 230 st.
Po 1/2 hodině co jsme těsto promíchali vytáhneme rozehřátý kastrol, vysypeme kastrol moukou nejlépe polohrubou a vlejeme do kastrolu těsto. Vše musí proběhnout rychle, aby kastrol neschládl.
(Těsto můžeme v kastrolu pomoučit hladkou moukou, nebo posypat kmínem. Jde jen o vzhled.)
Dáme do trouby a pečeme na 230 st. 50 minut.
Potom chléb vyklopíme a dáme na mřížku vychladnout.
Přeji hodně pekařských zážitků a dobrou chuť
Nepečeme ve skleněné zapékací nábobě, nádoba dobře těsní a chléb je pak uvnitř mokrý.
vše promíchat aby nebyla v míse suchá mouka vznikne nevzhledný chuchvalec.
Ten nehat 12 až 18 hodin kvasit. Po této době vznikne řídké těsto.
1/2 hodiny před pečením těsto promícháme.
Mezi tím si do trouby dáme prázdný kastrol s pokličkou a rozehřejeme na 230 st.
Po 1/2 hodině co jsme těsto promíchali vytáhneme rozehřátý kastrol, vysypeme kastrol moukou nejlépe polohrubou a vlejeme do kastrolu těsto. Vše musí proběhnout rychle, aby kastrol neschládl.
(Těsto můžeme v kastrolu pomoučit hladkou moukou, nebo posypat kmínem. Jde jen o vzhled.)
Dáme do trouby a pečeme na 230 st. 50 minut.
Potom chléb vyklopíme a dáme na mřížku vychladnout.
Přeji hodně pekařských zážitků a dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Pangea
(upraveno)
13. 1. 2013, 22:01
Tenhle chlebík peču co 3 dny a už jím jenom ten. Dělám ze 4 hrnků mouky (1 polohrubá pšeničná, 1 špaldová. 1 žitná a 1 grahamová) a 2 hrnků vody. Před pečením zamíchám slunečnicová semínka a hrst ovesných jemně mletých vloček s klíčky. Jinak ostatní přísady i postu jsou stejné. Chutná opravdu dokonale!!!
nahlásit